Met het enthousiasme en nieuwsgierigheid van een kleuter spreek ik de man aan.
Wat ben je aan het doen? vraag ik, terwijl ik over de drempel heen stap.
De man tegen wie ik spreek, zit op een aparte hoge kruk en bedient via een klein apparaatje een gigantisch draairek vol kaarsen. Sommigen van zelfs wel 1 meter lang.
Ik maak kaarsen, zegt hij ernstig terug, terwijl hij verder werkt.
Ik glimlach.
Dat zie ik, zeg ik glimlachend.

Ik betrap mezelf op mijn glimmende ogen, die van binnenuit beginnen te twinkelen. Iets in mij wordt heel blij. Wat het is, geen idee, maar ik besluit het te onderzoeken.
Waar het gesprek gemakkelijk zou kunnen worden beëindigd na zijn zin, blijkt de man mijn nieuwsgierigheid toch als echt aan te zien.
We praten verder.
Vol passie en met steeds meer glinsteringen in zijn ogen, begint hij te vertellen over zijn beroep als kaarsenmaker. Op de oude ambachtelijke manier, waarvan hij nog maar de enige is, die op deze oude wijze kaarsen dompelt in Nederland. En dat is te zien. Te voelen. In alles.

Niet alleen het proces van het dompelen, het ritme, de geur van de kaarsen en de oudheid van dit beroep raakt mij, het is nog meer de man die hier vol passie over spreekt.
Na een tijdje hebben we het dan ook niet alleen meer over het maken van kaarsen, maar over datgene wat daaronder zit.
De enorm voelbare passie.

Passie is om dat te doen waar je van binnen toe naar geroepen wordt. Wat voldoening geeft. Wat echt iets is wat van binnenuit komt.

En waar volgens hem het leven ook om gaat. Niet om het materieel, wat van buitenaf komt, maar puur de passie van binnenuit. ‘Dat is voor mij het echte geluk’, zegt hij.

Een stukje van de weg
We hebben het over het wakker worden, het ontwaken. Het proces wat nu op aarde speelt. En hoe fijn het is dat steeds meer mensen ontdekken dat echt geluk van binnenuit komt. En dat die reis van ontwaken altijd gepaard gaat met donkerte. Met fouten. Omdat dat ook een stukje van de weg is. Om vervolgens weer nieuwe keuzes te maken.

Mijn lief staat erbij en wordt ook geraakt als naar zijn passie wordt gevraagd. De muziek. Voor hem het allergrootste, meest verbindende stuk in zijn zijn. En zijn wens om nog meer vanuit zijn intuïtie muziek te mogen maken. Wat echt voelbaar mag zijn. Waar zijn ziel doorheen schittert. Puur. Ik slik en raak ook ontroerd door zijn prachtige weg.

De tijd lijkt even stil te staan. Ook het proces van het dompelen wordt even stilgelegd.
Op een doordeweekse dag mag ik aanwezig zijn tijdens dit moment met een gouden randje.
Aansluitend zoeken we beiden een mooie witte kaars uit. Gemaakt vanuit passie, met de liefde en het geduld van deze prachtige man. Een kaars die mijn lief zal branden tijdens het uitvoeren van zijn passie; muziek maken. Een kaars die bij mij zal branden tijdens mijn passie; zielen begeleiden in hun weg van wakker worden.

kaarsenmakerij
Heb je er nooit genoeg van? vraag ik tot slot.
Nee, zegt de man. Ik word er enorm rustig van. Het geeft me de tijd om te filosoferen, om over het leven na te denken.
En het allermooiste moment van ieder jaar vind ik, als ik na een lange dag werken op kerstavond naar huis toe rijdt. En me dan besef;
Er branden nu door heel Nederland duizenden lichtjes waarvan ik de kaarsen heb mogen dompelen.
Zijn ogen glimmen ervan.

Ik zie het beeld direct voor me en krijg kippenvel en een brok in mijn keel.
Het beeld raakt me. Zijn voelbare passie en licht ook.
Ik besef me het meteen;
Deze man, die sluit ik in mijn hart en draag ik voor altijd mee…

De verspreider van licht, van zuiverheid en van passie. En dat alles door zijn enorme geduld en zijn passie.
De naam schiet me dan ook direct binnen die me voor altijd bij zal blijven…
Ik noem hem…

De lichtjesmeneer

Ps; Ik heb nooit geweten dat kaarsenmaker dus ook echt een beroep zou kunnen zijn. Daarom deel ik nu ook zijn diepe wens: een leerling die het vak van kaarsenmaken wil leren en bij hem in de leer wil gaan, zodat ook deze ambachtelijke wijze van kaarsen dompelen niet verloren gaat. Ken jij iemand die het heerlijk vindt om mindfullness bezig te zijn en waar dit mogelijk een prachtige uitdaging is? Zeg het voort! Hier vind je meer info over de winkel, waar je live maar ook via de webwinkel deze prachtige kaarsen kunt bestellen.


Ik schrijf hierover, omdat ik zo graag wil delen hoe voelbaar het is als je iemand ontmoet die volledig zijn passie leeft! Als je ervoor open staat, voel je het direct en wordt er iets geraakt in je, wat je ook wil 🙂
Het gaat veel verder dan iets leuks vinden, of iets doen wat wel oké is. Iets met bezieling doen, straalt vanuit zichzelf al licht uit. Een licht wat zo groots is, waardoor je hoe dan ook wordt opgelicht. Waarmee de wereld hoe dan ook een stuk mooier wordt.
Ik gun jou dat ook!
En laat dat nu net datgene zijn waar ik goed in ben! 🙂
Ook voor mij? hoor ik je denken? Jazeker!
Hier zie je hoe.

 

Bewaren